TF december 2017 - toepassing types en de InnovatieCirkel
We bespraken een drietal praktijk situaties en wat het toepassen van de InnovatieCirkel daarbij kan betekenen. Wat er gebeurt als je één van de 5 fasen van de InnovatieCirkel "overslaat", hoe je op talenten kunt vertrouwen en hoe je 'olifanten' dient te benoemen
Casus 1:
Denk goed na voordat je je nieuwe product op de site zet ……!
Een oud-deelnemer en directeur business development - type 3 De Bepalende Kansenmaker – wil weten waarom zijn organisatie de deadline net niet haalt.
Waar ik telkens op vastloop is dat gedurende de productontwikkeling vaak essentiële problemen voordoen, waardoor de organisatie en ik onnodig veel stress krijgen.
Onze opleidingen moeten bijvoorbeeld voldoen aan strenge wetten en regels om een diploma te mogen overhandigen. En tijdens de ontwikkeling van een nieuw product, duiken er altijd wel een paar regels op die we niet hebben gezien.
Albert vraagt: "Welke van de 5 fasen van De InnovatieCirkel sla je dan over?"
Tsja, als je “De InnovatieCirkel” er op naslaat, dan krijgt de fase – het “In beweging brengen” - zowel in ons te managen proces van innoveren als door de aanwezige karakters in ons team onvoldoende aandacht.
Albert meldt: in deze fase zouden alle details van de regelgeving boven moeten komen om het idee haalbaar te krijgen en alle mogelijke problemen in kaart gebracht te hebben.
En als type 3 ben ik van nature natuurlijk méér bezig met de kansen dan met de problemen. En ook de mensen die in mijn team zitten, zijn meer bezig met de borging van de kwaliteit, dan met de analyse en haalbaarheid.
Door deze fase nadrukkelijker te benoemen ga ik het gevecht met de onnodige stress aan. Bovendien wil ik de komende tijd binnen of buiten de organisatie een type 5 of 6 aan het team toevoegen, zodat we in deze fase als van nature een stukje ondersteuning krijgen.
Casus 2:
Hoe krachtiger je idee, hoe meer van je inlevingsvermogen gevraagd wordt
Een senior projectmanager– type 7 De Enthousiaste Aanjager – bij een verzekeraar ziet hoe je de doorlooptijd met 300% kan verkorten.
In de afgelopen tijd ben ik bezig geweest om het pensioen van een grote multinational door ons bedrijf te laten regelen. Dit was een complex ict project en nu na anderhalf jaar is het klaar. Omdat ik daarbij alle belangrijke facetten van onze organisatie heb leren kennen, zie ik dat het mogelijk is om dergelijke projecten in een half jaar te doen.
Waarom kijkt iedereen mij nu zo wazig aan? Niemand kan zich voorstellen dat dit kan werken. En ik weet zeker dat dit kan. Bovendien: 1,5 jaar is toch niet meer van deze tijd, het duurt te lang en kost veel te veel geld.
- Alleen type 7 heeft een dergelijk conceptualiseringsvermogen. Door het idee uit je hoofd te halen en het op te schrijven ontstaat een kernachtig plan, gerijpt en zonder franje. En daar kan type 8 – de ondernemende afmaker – zowel inhoudelijk op het plan als uitvoerend met het plan heel betekenisvol in zijn.
- Type 7 is snel geïnspireerd door een idee en komt dan met een plan: Anderen worden pas geïnspireerd als het idee en het plan overeenkomen met de gezamenlijke passie.
- Krijg als type 7 een beter beeld van het oplossingsvermogen, intelligentie en vaardigheid van de mensen in de organisatie door om feedback te vragen. Daar moet je dan je plan op aanpassen.
Casus 3:
Olifanten benoemen
Een locatiemanager – met type 8, De Ondernemende Afmaker – ergert zich aan de bemoeizuchtigheid van een collega-manager
We zijn in de afgelopen 2 jaar door een diep dal als organisatie gegaan met reorganisaties en een aantal crisissen. De afgelopen maanden begint er gelukkig weer ordening en structuur te komen. En kunnen we weer bouwen aan onze mooie organisatie, waarin ik verantwoordelijk ben voor een team van ongeveer 80 medewerkers en vrijwilligers.
Een collega-manager zit op een aantal beleidsterreinen functioneel aan mijn mensen en bemoeit zich met mijn team. En daar krijg ik jeuk van. Door allerhande redenen komt het er niet van om deze olifant te benoemen.
- Type 8 slaat zijn vleugels uit over zijn mensen en houd van z’n eigen domein. Als hiërarchie en functionaliteit 2 verschillende terreinen zijn die door verschillende managers aangestuurd wordt, dan is het in de samenwerking met een 8 belangrijk om exacte afspraken te maken. Welke doelen gehaald moeten worden, wie hoe veel uur bezig is en welke contacten nodig zijn
- Een type 8 wil de ander kunnen respecteren om succesvol samen te werken. Door eens vrij te spreken met die ander en er achter te komen welke chaos door zijn of haar toedoen opgelost is, creëer je dat je respect krijgt voor diegene.