Referenties

Hier zijn de verhalen van onze deelnemers

Melanie van Norden, onderneemster enneagramtype 7

Soms snap je nog niet hoeveel impact die ene beslissing op je leven kan hebben. De beslissing om deel te nemen aan de Egowijs Leiderschapsroute was voor mij zo een moment. Ik startte de route omdat ik wilde groeien als persoon. Maar ik wilde ook groeien als leidinggevende, als manager.

Ik verdiende niet alleen zelf een betere versie van mijzelf, maar mijn mensen ook. Onbewust weet je dat, je voelt het. Maar het wordt kraakhelder als je deelneemt aan de route. Persoonlijke talenten, persoonlijke valkuilen, een overheersende ego, de onderbelichte talenten van je team, het wordt allemaal zichtbaar als je dichter bij jezelf leert blijven.

Je leert luisteren naar je essentie, je ware ik. Je leert je ego herkennen en temperen. En het gaafste is, dat je opeens onbegrensde mogelijkheden voor je bedrijf ziet en die samen kunt realiseren. Ik heb heel mijn leven door een rietje gekeken. Door de Egowijs Leiderschapsroute heb ik nu een schitterend uitzicht.

Als je op zoek bent naar een leuke leiderschapscursus, zoek dan verder. Zoek je levensveranderende inzichten die je helpen als mens en als leidinggevende, dan ben je bij Egowijs aan het juiste adres.  

Cor Verwoert, Hoofd Planvorming, Enneagramtype 6

Waarom raakt een bepaald iets je? Waarom lukt iets bij de één wel en bij de ander niet? Waarom krijgt iemand energie van iets maar de ander niet? Deze vragen hebben we allemaal. Maar, waar zit dat in?

Om daar antwoord op te krijgen ben ik de Egowijs Leiderschapsroute gaan volgen.

Het belangrijkste is het leren kennen van jezelf. Daar begint het! Wie ben ik? Wat zijn mijn kwaliteiten? Waar zitten mijn voorkeuren, waar zit mijn natuurlijke invalshoek? Maar ook, welk deel is voor mij een bijna blinde vlek?

Wat heb ik nodig, wat moet ik weten om besluiten te nemen? En als je dát van jezelf weet kan je ook andere mensen, andere types, zoals je collega’s, je team leren kennen en hen inzetten en motiveren op basis van hun kwaliteiten.

Gevolg daarvan is dat men met veel plezier aan het werk is. En als men de types van elkaar kent is er ook begrip, herkenning maar vooral daardoor de bereidheid elkaar te helpen. De ander loopt er niet de kantjes af, maar het is niet zijn/haar kwaliteit, dus we gaan diegene helpen!

En als leidinggevende helpt het mij om me juist te focussen op het deel van De Innovatiecirkel wat in een bepaald team minder aanwezig is.

Zo vergroot je het begrip voor elkaar. Houden mensen werkplezier, sterker nog, ontstaat er meer werkplezier. En de resultaten zijn er ‘zomaar’ een gevolg van. Hoe mooi is dat!

Mark van den Broek, Directeur Business & Productdevelopment NCOI group, enneagramtype 3

Ik ben in het najaar van 2009 gestart met de leiderschapsroute. Geen idee wat dat zou inhouden. Ik werd getriggerd door Bart Schwarz, die aangaf dat het onderzoek van Jim Collins 'Good to Great' door hen gekraakt was en terug te voeren is op de mentale gezondheid van leiders. Wow!
Met een aankomende nieuwe stap in mijn loopbaan, naar directeur en trekker in een nieuwe setting leek het mij goed om wat te doen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kreeg in mijn omgeving ook al wat tips: "Gefeliciteerd met deze nieuwe stap, maar laat je coachen".

Ik wil bezig zijn met dingen waar ik energie van krijg. Alleen een nieuwe baan met een nieuwe uitdaging is daarin niet genoeg, dat had ik al wel voor ogen. Ik moest ook anders gaan werken. Dat inzicht is later tijdens de leiderschapsroute scherper geworden.

De leiderschapsroute is voor mij gestart als een grote eyeopener. Je kijkt in een spiegel en wordt geconfronteerd met hoe je bent. Dat inzicht gaat wel wat dieper dan de meeste managementmodellen. Een tweede eyeopener is dat mensen continu reageren in patronen vanuit een kenmerkend typegedrag. Dat wordt benaderd vanuit het enneagram. Bedenk dat de onderliggende ideeën onder enneagramtyperingen al duizenden jaren oud zijn. Kortom, het is geen hypemodel. Het is gewoon waar en beproefd. Het is ook heel herkenbaar.
Een derde eyeopener in de leiderschapsroute is het inzicht dat innovatie en vernieuwing binnen bedrijven het best plaatsvindt langs de 9 types van het enneagram: De innovatiecirkel. Iedereen heeft daarin zijn kracht. Als je deze krachten in de juiste volgorde kunt plaatsen, zie je dat het vliegwiel gaat draaien. Is er niet een juiste volgorde, sla je stappen over, of heb je verkeerde types in het team betrokken, dan wordt er een spaak in het wiel gestoken. Het is heel herkenbaar dat organisaties worstelen met organisatie-ontwikkeling, veelal door 'egogedrag' en belangen. Dat is allemaal logisch verklaarbaar als je vanuit de essentie werkt, vanuit feiten. Als je terug gaat naar sturen op feiten en je teams goed inzet, is het mogelijk dat iedereen zijn kracht inbrengt.

Deze drie zaken, mentale gezondheid, persoonlijkheidstypes van het enneagram en de innovatiecirkel kunnen je organisatieresultaat zeer sterk verbeteren. Verwacht geen wonderen binnen een paar weken. Ga dan ook niet voor korte termijn winst. Je moet dit zien als een manier om langdurig voordeel te kunnen behalen.

De leiderschapsroute is dan ook niets als je even een paar managementvaardigheden wil leren, ga dan een korte managementtraining doen. Als je je jezelf en je organisatie naar een ander niveau wil brengen en daar serieus mee aan de slag wil gaan, dan is dit zeer de moeite waard.

Jan den Boer, Programma Manager Rabobank, enneagramtype 7

Toen ik op een seminar in 2008 iemand voor in de zaal zag opstaan en (voor mij) de kern van de discussie raakte, was ik verkocht. In de pauze zocht ik die persoon op, en dat bleek Bart te zijn.

Ik vroeg mij af wat zijn motivatie was en hoe hij tot bepaalde inzichten was gekomen.
Zo raakten we aan de praat over Leidinggeveniseenkunst (ook een hele treffende naam) , het Enneagram en de Innovatiecirkel.

Na 3 jaar trainen ben ik nog steeds geboeid en gebonden door de wijze waarop Bart en Albert je meenemen in een zoektocht naar Essentie.
Achteraf noem in dat moment in dat seminar ook een beeld op de essentie van Bart omdat hij even “in zijn grootsheid” ging staan.
Woorden die ik toen nooit gebruikt zou hebben (veel te nuchter voor...), maar die nu een betekenis hebben gekregen.

Het grote verschil met alle modellen die ik vóór het Enneagram heb gezien is de gelaagdheid die erin zit en de koppeling met gezondheidsniveaus. Dit maakt het zo compleet dat je nooit uitgestudeerd raakt.
We richten ons bij de trainingen niet op de theorie (hoewel we goede boeken tot onze beschikking hebben) maar werken doorlopend aan reflectie en intervisie met elkaar. Nog steeds ben ik telkens geraakt door de directheid waarmee Albert zijn vlijmscherpe observaties kan brengen. Soms een beetje pijnlijk (maar dat zegt iets over mij...) maar altijd feedback zoals het hoort te zijn...neutraal en zuiver objectief.

Wanneer het stopt ? Wanneer ben ik klaar ? Ik weet het niet...dit gaat vast nog heel lang duren. Maar elke dag ben ik er mee bezig en vervelen gaat het nooit. Zoals Albert zegt...je kunt er wel komen...maar je kunt er niet naartoe.
Volgend jaar dus weer inschrijven op Egowijs leiderschap Academie programma’s. Voor mij is dit de optimale vorm van persoonlijk groei.

Philipine Vinke, makelaardij-ondernemer, enneagramtype 8

"Ik loop mezelf minder voor de voeten, sterker nog, het lijkt wel alsof ik met mezelf samenwerk".
Dat je ego je in de weg zit als leider, motivator, manager, ondernemer en mens, voelen we allemaal op onze klompen aan. Maar waar en waarom zit je jezelf en de wereld in de weg?
Door de leiderschapsroute te volgen, herken ik mijn eigen patronen. Dat deze patronen niet verkeerd zijn, staat buiten kijf. het is de kunst om te weten wanneer je ze in kunt zetten en wanneer ze destructief zijn.

Egowijs leiderschap is een geweldige vorm van time management. Als je stopt met jezelf in de weg zitten, is er ruimte voor een heleboel andere dingen. zoals persoonlijke groei en ondersteuning voor de mensen om je heen.

Door in de leiderschapsroute samen te werken in teams van gelijkgestemden die ook egowijs willen worden, krijg je inzicht in de kracht van de negen typen van het enneagram.

Door typeherkenning in je team kun je je organisatie laten vliegen.

Egowijs leiderschap is geen instant weg naar succes. Egowijs leiderschap is hard werken. Met dagelijks een fikse beloning.

Bart Ratgers, interim manager, enneagramtype 5

Met het enneagram in het achterhoofd en de hernieuwde inzichten ben ik begonnen aan een lange reis om meer en meer te handelen vanuit mijn natuurlijke kracht (mijn essentie). Steeds vaker ben ik mij bewust van het handelen vanuit mijn eigen ego en de gevolgen hiervan en ook steeds vaker kan ik hierop pro-actief anticiperen. Met een glimlach om de mond kan ik nu meer midden in het leven staan.” 

Henk Klaucke, gemeentesecretaris, enneagramtype 8

“Met Albert en Bart is er een soort winning team ontstaan die in staat is om individuen en een groep mensen blijvend vooruit te helpen.” 

Dick Visser, manager bij Woningstichting Het Grootslag, enneagramtype 3

“Mijn waarde hangt niet van anderen af. De eerste maanden van de training heb ik kennis kunnen maken met mijn persoonlijkheidstype. Wat zijn mijn kwaliteiten, wat zijn mijn angsten. Het lezen van mijn persoonlijkheidstype ‘de bereiker’ in ‘De wijsheid van het enneagram’ van Riso en Hudson, voelde als ‘thuis komen’. Geweldig om te lezen waarom ik de dingen doe zoals ik dat doe. Mooi ook om te stoeien met ego en essentie. Nu elf maanden later ben ik niet van mijn ego af, noch van mijn faalangst. Ik heb het wel een plaats kunnen geven en ik realiseer me veel beter dan daarvoor, wat ego en essentie met me doen en op welke momenten mijn ego een loopje met me neemt. Het komt er kort gezegd op neer dat ik me voorheen ´groot maakte als ik me klein voelde´ en ik nu ´klein(er)’ kan zijn als ik groots ben´. Daarmee lukt het me steeds beter om echt contact te maken met mijn omgeving. Ik straal kennelijk iets anders uit als ik mijn essentie nader. Mensen horen en voelen dat!”

Gerco van der Wilt, manager bij Achmea, enneagramtype 7

Ik ontleen nog steeds veel inzicht aan de 3,5 jaar training en toepassing. Het blijft intrigerend te zien als je mensen voorhoudt of er iets aan de hand is en ze kijken je min of meer verrast aan dat je begrijpt waar ze mee stoeien. En vooral de subtiele oefeningen waarmee ze eerst bewust en dan bekwaam worden.

Heel veel dieper en persoonlijker dan het platte houding & gedrag assortiment dat we standaard aanbieden. Competenties, terwijl het er juist om gaat de kracht van de persoon echt te benutten.

Annelies Bohlken, projectmanager QNH, enneagramtype 8

Toen ik mij vaker kwetsbaarder durfde op te stellen gebeurde er rare dingen….er kwam ruimte waardoor anderen mij wilde helpen, er kwam ruimte om ook met dingen op te houden en er kwam ruimte om weer gelukkig te worden. Zo heb ik mijn leidinggevende rol bij mijn werkgever QNH neergelegd. Wat voelde ik me kwetsbaar, en nu nog, om dat te doen. Maar ook om binnen het bedrijf werkzaam te blijven, ‘terug’ te gaan naar een rol van consultant en mij in te zetten.

Ik ben nu weer gelukkig in mijn werk. Ik doe nu waar ik echt plezier in heb en goed in ben. Ik heb hierdoor veel meer waarde voor het bedrijf doordat ik veel beter in staat ben om anderen te helpen. Nu lukt het mij om mijn ego in mijn achterzak te stoppen en klanten echt te helpen zodat zij zelf in beweging kunnen komen op weg naar waar zij zelf naar toe willen. Ik oordeel niet over wat zij willen en of ik dat wel of niet het beste vind. Ik respecteer de klanten waar ik over de vloer kom en zoek naar waar ze het met elkaar over eens zijn ten aanzien van het doel en de weg daar naar toe. Ik laat ze dat inzien zodat ze er samen voor kunnen gaan. Hierbinnen help ik ze met elkaar te vinden en inhoudelijk kennis.  Ik vind het heerlijk om zo te werken, het namelijk altijd leuk en de resultaten zijn er ook altijd!

Martin van Leer, manager bij Horticoop enneagramtype 1

De juiste mensen op de juiste plek en op het juiste moment.

"Vanuit de egowijs leiderschapsroute heb ik geleerd dat het belangrijk is dat je in je team de juiste mensen hebt zitten. Ook het werken met gelegenheid teams, vanuit het enneagram verschillende mensen bij elkaar zetten voor een specifieke opdracht, werkt goed in de praktijk.

Maar ik stelde recent ook vast dat de factor tijd een belangrijke rol speelt. Vanuit het enneagram ben ik een type 1 met een sterke 2 vleugel. Een precieze verbeteraar en mensen mens.

De afgelopen 3 ½ jaar heb ik dan ook met veel energie en enthousiasme kunnen bouwen aan de businessunit Technical Services binnen Horticoop. Ik heb van binnenuit, samen met alle 40 betrokken medewerkers verbeteringen en veranderingen doorgevoerd.

Nu de basis weer stevig is, stel ik vast dat er geen behoefte meer is aan een type 1, maar het tijd is voor een type 8! Een volharder, die de behaalde successen omzet in stabiele groei.

Met de inzichten die ik heb gekregen bij de Egowijs Leiderschap Academie heb ik dan ook besloten mijn functie over te dragen aan een type 8.

Succes zit hem niet in het blijven volharden in je behaalde resultaten, succes zit hem ook in het inzicht dat andere elementen op een bepaald moment beter zijn voor het bedrijf en de afdeling die je runt.

Zo ben ik mijzelf gebleven en heeft de businessunit de beste sturing die het nu nodig heeft."