Wat is Egowijs Leiderschap

Egowijs Leiderschap

Een ontdekkingstocht naar je ware zelf

Egowijs is de tegenhanger van Egocentrisch. Iemand die Egocentrisch is heeft een verminderd vermogen om zich in een ander of diens standpunten of gevoel te verplaatsen.

Egowijs worden gaat je helpen om uit je vaste gewoontes en opvattingen te komen. Je gaat anders communiceren en samenwerken. Het laat je op een dieper niveau kennismaken met de ander.

Jouw Leiderschap krijgt een nieuwe dimensie. 

Egowijs word je door persoonlijke ontwikkeling.

Door te ontdekken dat je vanuit een bepaald patroon leeft, kan je ook uit dit patroon stappen. Pas dan kan jij vrij komen uit jouw mechanismes en bewust leven vanuit jouw essentie.

Egowijs Leiderschap betekent leidinggeven vanuit je essentie op een manier die dichtbij jezelf staat. Met een helder perspectief op jouw persoonlijkheid en die van de ander.

Albert: ’’Voor mij was Egowijs willen worden een toevallige ontdekking. Mijn kinderen vonden me te ingewikkeld en ik zag overal problemen in de wereld, ze werden er niet vrolijk van. Ze leefden duidelijk in hun wereld en ik was regelmatig niet aangesloten, dat voelde heel vervelend voor mij. In mijn zoektocht naar de oplossing ontdekte ik natuurlijk dat het aan mij lag. Het probleem is dat ik automatisch patronen zie in de wereld en dat ik de drang voel om die te moeten delen want anders gaat het mis. Van die verhalen werden mijn kinderen en ook de meeste anderen niet blij. Die ontdekking startte mijn persoonlijke ontwikkelingsreis’’.

Lees meer over Persoonlijke Ontwikkeling en hoe de drie leerlagen van de  InnovatieCirkel daarbij de basis zijn voor Egowijs Leiderschap ontwikkeling.

Waarom Egowijs Leiderschap Ontwikkelen?

Je zou meer uit je mensen en de organisatie willen halen, maar het lukt niet want ...

Stress en Ego gedrag
De vergaderingen verlopen onder een (onderhuidse) spanning en zijn niet effectief. Als er al nieuwe ideeën zijn dan worden ze niet doorgezet. Er worden geen vragen meer gesteld. De mensen houden hun talenten in.

Stress veroorzaakt vastzittende ego’s en een leiderschapsstijl die vervalt tot (onbewust) dwingend opleggen van de eigen opvattingen.

Die stress gerelateerde ''Ego-Olifant in de kamer'' zit in de weg! Wie gaat het veranderen ?

Bekijk Egowijs Leiderschapstraining !
Olifant 1.png

Praktijk problemen die we vaak horen van onze deelnemers:

Janine, deelnemer aan de 11e training:''Ik heb meer verantwoordelijkheidsgevoel dan de collega’s. Ze doen moeilijk naar elkaar terwijl er toch overeenstemming mogelijk zou moeten zijn. Ik herken vaak het talent van een teamgenoot maar de anderen besteden er geen aandacht aan.''  

Johannes, deelnemer aan de 18e training: ''Er zijn mogelijkheden maar het lukt niet anderen er enthousiast over te krijgen. Wat ze oppakken is meer van hetzelfde. Het lukt niet er een vernieuwende draai aan te geven, ze voelen het niet aan.
Ze geloven er niet in en dansen om de hete brei heen. Dan maar weer wat anders.''

Henk, deelnemer aan de 16e training: ''Het project is te oppervlakkig, er is onvoldoende over doorgedacht, het heeft te weinig toekomst. Ze denken dat het haalbaar is maar ze zien steeds weer allerlei praktische problemen over het hoofd. Het kan echt wel maar niemand gaat erin mee of pakt het op.''

Jan, deelnemer aan de 8e training: ''Er is geen enthousiasme in de organisatie en we missen de mogelijkheden. Ze pakken niet door en ik duw er wel tegen aan maar het gaat moeizaam, we maken het niet af. Het lijkt erop dat we meer van hetzelfde blijven doen terwijl we zouden moeten aanpassen en vernieuwen, het is hardnekkig.''

Herkende je hier iets van? Dit zijn de gevolgen

Vergader-moeheid
De gevolgen zijn zeer voorspelbaar. Vergaderingen herhalen zich en blijven steken op steeds dezelfde argumenten, voorkeuren en hobby’s. De vertraging in besluitvorming geeft de concurrent vanzelf de ruimte om hun marktpositie te vergroten.

De afstemming in de hele keten hapert en leidt tot oplopende kosten.

Korte termijn stressen
Het lukt niet om nieuwe ideeën op gang te krijgen. Laat staan in te voeren. Er is veel op korte termijn repareren maar de lange termijn ingrepen die nodig zijn worden gemist.

Het is steeds verrast worden door nieuwe concurrenten die in het gat springen. Of het niet zien aankomen van subsidie kortingen of mindering in overheidsbijdrage.

Persoonlijke ontwikkeling helpt

Zelfacceptatie
Veel leidinggevenden worstelen met hun zelfbeeld en hun egosysteem. Ze steken daardoor voortdurend zelf een spaak in het wiel. Toch werken ze hard en met de beste bedoelingen.

Ze lopen het gevaar teveel hun ego-wil op te dringen aan de omgeving. Dan worden teams gedwee of sluimerend rebellerend.

Medewerkers durven het niet meer aan om feiten of suggesties aan te dragen die niet passen in het zelfbeeld van de leider.

Stress of basisvertrouwen?
Vanuit een laag basisvertrouwen handelen is een psychologisch fenomeen. Veroorzaakt door stressvolle situaties die het zelfbeeld van mensen onder druk zet.
Dit kan stress zijn – bijvoorbeeld door werkdruk, een ego dominante leidinggevende of een aankomende re-organisatie. 

Om hun zelfbeeld overeind te houden wenden mensen hun capaciteiten aan om hun zienswijze te benadrukken. Ze belanden in een soort overlevingsgedrag (lees ego-systeem) en raken losgekoppeld van de realiteit.
Lees verder over Persoonlijke ontwikkeling.

"Je leert luisteren naar je essentie, je ware ik. Je leert je ego herkennen en temperen. En het gaafste is, dat je opeens onbegrensde mogelijkheden voor je bedrijf ziet en die samen kunt realiseren. Ik heb heel mijn leven door een rietje gekeken. Door Egowijs Leiderschap heb ik nu een schitterend uitzicht."      - Directeur Marketingbureau

Spreekt het je aan, wil je eerst meer weten ?

Neem gerust contact op met Albert Kamphuis voor een vrijblijvend adviesgesprek als je:

  • een training zoekt die bij je past
  • meer wilt weten over onze aanpak en werkwijze
  • een vraag hebt over de gratis workshops zoals de Introductie bijeenkomst
  • de Typetest hebt gedaan en je vragen hebt over de uitslag
  • een profiel hebt aangemaakt en je vragen hebt over de aansluitende mails met tips over je persoonlijkheidsprofiel.