TF Juni 2015 - De impact van laag vertrouwen

21 augustus 2015 om 15:49 - by Albert Kamphuis - 0 comments

Het tweede toepassingsforum van 2015 ging rondom het thema ‘vertrouwen’ in je team en wat als dat er heel weinig is. Een gebrek aan vertrouwen in je team doet natuurlijk wat met de gezondheidsniveaus van de aanwezige types (mensen zakken dan naar niveau 6 of 7 zitten). En wat moet je dan doen om de aansluiting met het vliegwiel weer te vinden?

Toepassingsforum op 24 juni van 16:00 tot 18:00

Casus 1:

Ging over hoe om te gaan met een “ongezonde” type 3 die telkens maar een nieuwe koers uitzet en jouw als buiktype (type 8, 9 en 1) in de positie zet om die nieuwe koers gerealiseerd te krijgen.  Doordat je daardoor in de verdediging gedrukt wordt, is het weerwoord daarop altijd reactief, klagend, veroordelend e.d.

Albert coachte de buiktypes erop dat als je meegaat in het lage gezondheidsniveau van iemand je bijdraagt aan dat de samenwerking in het team vastloopt. Z’n advies (hoe kan het ook anders…..) was de feiten in kaart te brengen: hoe vaak hebben we een nieuwe koers uitgestippeld? Welke zaken zijn daarover nu echt afgesproken? Hoeveel tijd en mankracht heeft dat gekost? Wat zijn de consequenties daarvan geweest? Etc, etc. Je brengt daarmee het bewustzijn van ieder op gang (fase 0) en de ego’s worden daardoor geholpen te focussen op de bal.

Casus 2:

Ging over hoe een “ongezonde” Nederlandse landendirecteur (vermoedelijk type 6) te coachen die vanuit het buitenland te horen kreeg dat er een turnaround moet komen omdat de nederlandse tak verlies draait. (We vermoedden dat diegene die deze boodschap bracht een 8 is) . Het mt bestaat uit allemaal uitvoerende harde werkers die met hun sterk servicegerichte organisatie 50 % van de markt in handen hebben. Maar ze zitten met allerhande verliesgevende contracten en hebben moeite strategisch te denken om de situatie winstgevend te maken.

De landendirecteur (6) moet dus terug naar fase 0 om antwoord te krijgen op: “Wat is er nu precies aan de hand?” En vervolgens met een perspectief komen met onderbouwing van cijfers om voor de 8 helder te krijgen hoe ze het probleem concreet denken op te gaan lossen.

De 6 moet zich daarbij voorbereiden dat welk plan dan ook in de ogen van de 8 waarschijnlijk onvoldoende zal zijn om winstgevend te worden. Maar daarmee lokt de 6 de 8 om met een reactie te komen in wat hij wel en niet bedoelt. Type 6 is vaak bang voor een 8 en dat maakt het moeilijk om op de intensiteit van de ontmoeting samen uit te zoeken welk plan het dan wél moet worden. Angst maakt een type 6 minder constructief (“ja maar” krijgen ze dan) en de 8 gaat dan overtuigender brullen.

Share this post!