Lees verder Mark van den roek

Terug naar Referenties

Lees verder over Mark van den Broek:

Met een aankomende nieuwe stap in mijn loopbaan, naar directeur en trekker in een nieuwe setting leek het mij goed om wat te doen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kreeg in mijn omgeving ook al wat tips: "Gefeliciteerd met deze nieuwe stap, maar laat je coachen".

Ik wil bezig zijn met dingen waar ik energie van krijg. Alleen een nieuwe baan met een nieuwe uitdaging is daarin niet genoeg, dat had ik al wel voor ogen. Ik moest ook anders gaan werken. Dat inzicht is later tijdens de leiderschapsroute scherper geworden.

De leiderschapsroute is voor mij gestart als een grote eyeopener. Je kijkt in een spiegel en wordt geconfronteerd met hoe je bent. Dat inzicht gaat wel wat dieper dan de meeste managementmodellen. Een tweede eyeopener is dat mensen continu reageren in patronen vanuit een kenmerkend typegedrag. Dat wordt benaderd vanuit het enneagram. Bedenk dat de onderliggende ideeën onder enneagramtyperingen al duizenden jaren oud zijn. Kortom, het is geen hypemodel. Het is gewoon waar en beproefd. Het is ook heel herkenbaar.
Een derde eyeopener in de leiderschapsroute is het inzicht dat innovatie en vernieuwing binnen bedrijven het best plaatsvindt langs de 9 types van het enneagram: De innovatiecirkel. Iedereen heeft daarin zijn kracht. Als je deze krachten in de juiste volgorde kunt plaatsen, zie je dat het vliegwiel gaat draaien. Is er niet een juiste volgorde, sla je stappen over, of heb je verkeerde types in het team betrokken, dan wordt er een spaak in het wiel gestoken. Het is heel herkenbaar dat organisaties worstelen met organisatie-ontwikkeling, veelal door 'egogedrag' en belangen. Dat is allemaal logisch verklaarbaar als je vanuit de essentie werkt, vanuit feiten. Als je terug gaat naar sturen op feiten en je teams goed inzet, is het mogelijk dat iedereen zijn kracht inbrengt.

Deze drie zaken, mentale gezondheid, persoonlijkheidstypes van het enneagram en de innovatiecirkel kunnen je organisatieresultaat zeer sterk verbeteren. Verwacht geen wonderen binnen een paar weken. Ga dan ook niet voor korte termijn winst. Je moet dit zien als een manier om langdurig voordeel te kunnen behalen.

De leiderschapsroute is dan ook niets als je even een paar managementvaardigheden wil leren, ga dan een korte managementtraining doen. Als je je jezelf en je organisatie naar een ander niveau wil brengen en daar serieus mee aan de slag wil gaan, dan is dit zeer de moeite waard.