Lees verder Erik

Terug naar Referenties

Lees verder over Erik Helmink

Met een nieuwe job in het vooruitzicht, kwam ik via internet op een introductie van de Egowijs Leiderschap Academie. Ik hoorde daar 2 directieleden praten over Het Enneagram en hoe dat hen hielp om mensen in hun kracht te zetten voor de organisatie.

Dat riep bij mij de vraag op: “Welke Enneagramtypes heb ik straks dan aan boord? En hoe kan ik daarachter komen?” Ik heb toen de trainers gevraagd wat ik het beste kon doen. Wachten met de leergang totdat ik de mensen in de organisatie ken, of gelijk starten?

Door hun advies op te volgen en gelijk te beginnen, heb ik geleerd hoe je goed “implementeert”. Aandacht voor de rails was ik anders weer vergeten.

Aan de slag in de nieuwe organisatie, trof ik fragmentatie aan. Ieder deed z’n eigen ding omdat er geen gezamenlijk doel en geen ‘wij’ was. Met behulp van Het Enneagram heb ik toen mensen naar talent ingedeeld en daarmee zelfsturende teams opgestart met een focusstrategie.

Door de verschuiving in mensen en aanpak kregen we meer vragen uit andere delen van onze groep. Om de verbinding met hen te verbeteren heb ik door de opleiding geleerd met één van de managers een Good-to-Great traject op te starten. Dat leidde tot meer begrip. Meer van ‘ik naar wij’.

En dat was een enorme ‘breakthrough’ waardoor we een miljoen euro extra business ontwikkelden.

In de opleiding heb ik geleerd hoe met De InnovatieCirkel te werken. Om een bepaalde actie van iemand te verwachten heb je gedisciplineerde cultuur nodig. En daarvoor moet je eerst verbinding maken om daarna het vliegwiel van De InnovatieCirkel aan de praat te krijgen. Voorheen deed ik dat andersom. Ik trok aan de kar en dacht dat het dan allemaal wel van zelf zou lopen.

Nu met De InnovatieCirkel heb ik geleerd dat ik “achteruit” moet lopen. Van nature sla ik namelijk nog wel eens stappen over. Daardoor heb ik een breder zichtveld gekregen en kan ik beter anticiperen op de toekomst.

Als leider ben ik meer coachend geworden, die inspireert, dan als een Napoleon die iedereen als een dolle achter de vodden aan moet zitten. Individuen groeien daardoor, het team wordt versterkt en de verbinding met de organisatie wordt groter. En dan gaat het vlammen!

Persoonlijk heeft de leergang mij veel gebracht. Mijn gejaagdheid is weg en er is persoonlijke rust.

Gaaf om te zien hoe de trainers in staat zijn tijdens de leergang een groep mensen bij elkaar te brengen en dan door ‘chemie’ de diepste gevoelens met elkaar gaan delen.