Elke projectfase kent z’n eigen types, nu: De Bepalende Kansenmaker

7 mei 2014 om 09:40 - by Albert Kamphuis

In onze eerste blog uit deze blog serie over innovatief projectmanagement vertelden we je dat falende projecten naar ons idee nooit met falende methoden te maken hebben, maar altijd met de persoonlijkheden van mensen. In onze tweede blog vertelden we ...

In onze eerste blog uit deze blog serie over innovatief projectmanagement vertelden we* je dat falende projecten naar ons idee nooit met falende methoden te maken hebben, maar altijd met de persoonlijkheden van mensen.
In onze tweede blog vertelden we over hoe type 1 in de fase van Positie bepalen een focus heeft op wat goed gaat en wat zouden we anders kunnen.

In de tweede fase Koers Uitzetten gaat het onder andere om de vraag van type 3, de Bepalende Kansenmaker, welke doelstellingen en nieuwe kansen er uit de markt te halen zijn.

De Bepalende Kansenmaker

De Drie streeft naar succesvolle prestaties en werkt er hard aan om een project doelstelling te verwezenlijken. Ze zullen daarom ook vaak kiezen voor projecten waarmee successen behaald kunnen worden. Drieën kunnen zich aan anderen en de situatie aanpassen om hun project, dat waar ze in geloven, naar voren te schuiven als de winnaar. Ze netwerken om hun zaken voor elkaar te krijgen. Ze zijn vasthoudend want ze houden niet van verliezen en volgen meerdere invalshoeken om hun doel te bereiken en kunnen alles opzij zetten om hun overwinning binnen te halen.

Ook type 3 staat aan de bar en onder het genot van een drankje vertelt hij over zijn projecten:
“Weet je nog het project, waar ze zo zeurden over mijn uurtarief van € 180,00? En weet je wat dat heeft opgeleverd, nadat we een compleet nieuwe IT infrastructuur hebben neergelegd? 20 miljoen besparing. De helft van hun totale IT budget! Bij het volgende project zullen ze in ieder geval niet meer zeuren over dat uurtarief.“

“Wat een klus was dat zeg: veel hing er vanaf of de mensen in het team focus hielden. Om op de details te letten, prioriteiten te stellen en allerhande inefficiënties weg te nemen moest ik de hele tijd iedereen aanjagen om het project power te geven. Maar in dat project was het grootste probleem om het politieke spel van de bovenste managementlagen te beheersen. Voordat je het wist, werden mensen uit je project onttrokken, kreeg je opeens de helft van het budget en zo. Niemand in de RVB had over de nieuwe mogelijkheden van IT gehoord. Het begin was dan ook puur zendingswerk “

“Maar het team heeft het als totaal geklaard en dat was cool. Zeker ook doordat we nu opgaan voor de best practice prijs. Om dat te vieren heb ik het team uitgenodigd voor een leuk feestje bij mij thuis.”

Herken je de beschrijving van type 3, de Bepalende Kansenmaker hierin?

We slaan in de volgend blog een fase over en vertellen het verhaal van type 8 (De Ondernemende Afmaker) die zijn toptalent heeft in derde fase heeft (Op Koers Houden).

Wil je weten wat jouw type is? Ga naar de Typetest.

Wie zijn wij?

Albert Kamphuis – De Integrerende Nadenker en bedenker van De InnovatieCirkel (zie : Egowise Leadership and the Nine Creating Forces of the InnovationCircle) en trainer bij Egowijs Leiderschap Academie

Bart Schwarz – De Bepalende Kansenmaker en trainer bij Egowijs Leiderschap Academie & Annelies Bohlken – De Ondernemende Afmaker en projectmanager bij QNH.