TF juli 2017 - Onderling gedoe

TF juli 2017 - Onderling gedoe

5 juli 2017 om 15:53 - door Albert Kamphuis & Bart Schwarz - 0 reacties

Tijdens het tweede toepasssingsforum van 2017 waren er 3 casuïstieken. Albert liet aan de hand van De InnovatieCirkel zien waar processen overgeslagen worden, hoe het komt dat het functioneren van mensen onder de maat is en waarom het knelt in een onderlinge werkrelatie.

Casuïstieken die de revue passeerden:

  • Een team functioneert onvoldoende. Door werkstress laat het kwaliteitsniveau te wensen over. De MT-manager die dit team aanstuurt is intelligent, empathisch en heeft in de afgelopen maanden veel gedaan om het steeds erger wordende probleem op te lossen. Hij weet het daarom even niet meer. In welke fase van de InnovatieCirkel gaat het nu mis? Met welke enneagramtypes heb je te maken? En waarom ligt de oorzaak voor een groot deel bij de leidinggevende, die alles toch goed doet en het ook ‘in’ zich heeft er een succes van te maken?
  • Een marketingmanager ‘botst’ als gevolg van een fusie met de andere marketingmanager van de overnamepartij. De enneagramtype verschillen tussen de 2 dames maken duidelijk waarom ze zo’n enorm verschil van visie hebben op het marketingbeleid. Door het verschil te zien, komt er opeens een verrassende oplossing.
  • Een directeur heeft haar bedrijf net verkocht en wil alles goed overdragen. Ze spant zich daarom in haar mensen een ‘zachte’ landing te geven. Een aantal medewerkers heeft haar al met klachten benaderd. Ze merkt dat de nieuwe directeur daar weinig oog voor heeft en dat frustreert haar mateloos. Hoe kan ze dit nu regelen? In de werkplaats wordt het helder dat de organisatiecultuur verschuift, en hoe ze constructief met die medewerkers en nieuwe directeur om kan gaan.

Deel dit bericht