Toepassingsforum

De InnovatieCirkel werkplaats demonstratie

"De doorbraak van het persoonlijk leiderschap in de 21e eeuw zal bepalend zijn voor het innovatieve vermogen van onze beschaving"

Bezielt, betrokken en met discipline je mensen te laten samenwerken tijdens veranderen, is een behoorlijke uitdaging. 

Met behulp van de InnovatieCirkel gaan we, door de aanwezigen ingebrachte praktische situaties, eerst analyseren en dan uitwerken in bruikbare tips.

Onbewust zijn op een subtiel woordverschil kan voldoende zijn om het verandertempo uit je organisatie te halen. Ontmoedigen en talenten frustreren is zo gebeurd. 

Maar, hoe verbind je mensen wèl aan het innovatieproces in je organisatie? En hoe zet je als leider je verandervermogen organisatiebreed in?

Door deel te nemen aan onze gratis Egowijs Toepassing Forum willen we je als leidinggevende een "ahaaaa-ervaring" geven: over jezelf, voor je groep of voor je organisatie. Om je kennis en kundebasis te versterken en het ‘vak’ Egowijs Leidinggeven te demonstreren.

Net zoals alle vorige keren, zal ook de komende bijeenkomst drijven op de door deelnemers ingebrachte casuïstiek en De InnovatieCirkel. Albert Kamphuis zet zijn jarenlange ervaring in om je bewuster te maken hoe je samenwerken kunt versterken.

Soms gericht op je Enneagramtype om als leider grootser te worden, en soms op dat van anderen om het 'levende systeem' in je organisatie krachtiger te krijgen. 

De ingebrachte casuïstiek (meestal 2 - zie onder voor voorbeelden) op het Toepassingsforum is onder te verdelen in: “Leiderschap”, “Talentontwikkeling” en “Verander flexibiliteit en draagvlak”.

Deze bijeenkomsten houden we 4 keer per jaar van 16:00 tot 18:00 in de regio van Utrecht.

Als je het nog niet gedaan hebt, dan is het handig om vooraf de gratis typetest te doen en je profiel aan te maken.

Praktijksituaties die ingebracht werden:

  • Een team functioneert onvoldoende. Door werkstress laat het kwaliteitsniveau te wensen over. De MT-manager die dit team aanstuurt is intelligent, empathisch en heeft in de afgelopen maanden veel gedaan om het steeds erger wordende probleem op te lossen. Hij weet het daarom even niet meer. In welke fase van de InnovatieCirkel gaat het nu mis? Met welke enneagramtypes heb je te maken? En waarom ligt de oorzaak voor een groot deel bij de leidinggevende, die alles toch goed doet en het ook ‘in’ zich heeft er een succes van te maken? Door zijn eigen type te herkennen en de voorkeur ervan telkens een nieuwe koers te pakken,, krijgt hij inzicht. 
  • Een marketingmanager ‘botst’ als gevolg van een fusie met de andere marketingmanager van de overnamepartij. De enneagramtype verschillen tussen de 2 dames maken duidelijk waarom ze zo’n enorm verschil van visie hebben op het marketingbeleid. Door het verschil te zien, komt er opeens een verrassende oplossing.
  • Een directeur heeft haar bedrijf net verkocht en wil alles goed overdragen. Ze spant zich daarom in haar mensen een ‘zachte’ landing te geven. Een aantal medewerkers heeft haar al met klachten benaderd. Ze merkt dat de nieuwe directeur daar weinig oog voor heeft en dat frustreert haar mateloos. Hoe kan ze dit nu regelen? In de werkplaats wordt het helder dat de organisatiecultuur verschuift, en hoe ze constructief met die medewerkers en nieuwe directeur om kan gaan.

Wat zeggen deelnemers erover?

"Absoluut een aanrader. Noodzakelijk om jezelf te spiegelen waar je heel goed de gelegenheid voor krijgt en daarmee meer inzicht in de personen in je omgeving" - René Treur

"De casuïstiek in het toepassingsforum verhelderde me snel hoe typering tot nieuw begrip van de dynamiek in een team kan leiden en maakte ons, deelnemers, opmerkelijk snel vertrouwde gesprekspartners." - Els de Waard

Deze Innovatiecirkel werkplaats heb ik ervaren als het toepassen van het marketingconcept (terugdenken vanuit de doelgroep) op intermenselijk niveau. Een collega/ relatie ‘type 4’, heeft bijvoorbeeld een ander denkkader dan een ‘type 8’ en beiden vergen daarom een andere benadering. Inzicht in de typeringen van de Innovatiecirkel is m.i. zeer nuttig om een maximaal rendement uit een samenwerking te halen. - Arnout Bonselaar

"Toepassingsforum, mijn noodzakelijke dosis ELA-vitamine!

Het virus van Enneagram en de Innovatiecirkel heeft mij al jaren te pakken en dagelijks kan ik het oefenen…….maar dus ook toepassen in de praktijk. Toch is het niet eenvoudig de ervaringen te bespreken, te delen en te evalueren met collega’s die (nog) niet erg thuis zijn in de materie.

Het toepassingsforum voelt als een soort Alumni-netwerk waarin je allemaal dezelfde taal spreekt en aan een half woord genoeg hebt om te begrijpen wat je met de feedback van anderen kunt doen. Daar bovenop de deskundige begeleiding van Bart en Albert en je hebt de perfecte mix om weer volledig opgeladen met nieuwe inzichten en leerdoelen naar huis te gaan.

Geen financiële drempel doordat de bijeenkomsten kosteloos zijn, maakt dat ik er elke keer weer bij wil zijn.

Voor “nieuwe” leden een bijzondere kennismaking en ervaring als je ziet wat de Alumni van de leiderschapsroute met elkaar delen………Me too !!! denk je dan .

Kortom: ik zal nog vaak de agenda leegmaken om bij het toepassingsforum van ELA te kunnen zijn." - Jan den Boer

"Blijven leren van elkaars talenten! Energie is hoog, door de reeds toegenomen zelfkennis van het eerder afgelopen pad. Brede blik!" - Marlon Molster